Złota reguła 1/3 szerokości oka

25 lutego 2015, 11:01

Idealna długość rzęs odpowiada jednej trzeciej szerokości oka - twierdzi zespół dr. Davida Hu z Georgia Institute of Technology. Wtedy tworzą one ochronną strefę nieruchomego powietrza. Jeśli są dłuższe, ułatwiają dopływ powietrza nad gałkę oczną, wysuszając ją i narażając na kontakt z zanieczyszczeniami.



Pisklęta upodobniają się do toksycznych gąsienic

24 lutego 2015, 11:13

By nie stać się łupem drapieżników, pisklęta pokutnika perlistego (Laniocera hypopyrra) upodobniają się do toksycznych gąsienic ciem z rodzajów Podalia lub Megalopyge.


Istnieje korelacja między niedoborem witaminy D i metabolizmem glukozy

24 lutego 2015, 10:28

Bez względu na to, ile ważą, ludzie z niskim poziomem witaminy D z większym prawdopodobieństwem mają cukrzycę.


Atak na producenta kart SIM

23 lutego 2015, 06:56

Edward Snowden ujawnił, że NSA i brytyjska GCHQ dokonały ataku hakerskiego na firmę Gemalto, największego na świecie producenta kart SIM. Holenderska firma produkuje 2 miliardy kart rocznie, dostarczając je ponad 450 firmom telekomunikacyjnym w 85 krajach świata


Kapliczki do wróżenia

20 lutego 2015, 16:51

W zlokalizowanej na stoku wzgórza fortecy w Gegharot w Armenii odkryto 3 świątynie sprzed ok. 3300 lat, w których zajmowano się wróżeniem.


Nikotyna - niezdrowa dla ludzi, dobra dla trzmieli

19 lutego 2015, 07:28

Walcząc z pasożytami, trzmiele mają cichych sprzymierzeńców: składniki nektaru, w tym nikotynę.


Czeka nas więcej lokalnych epidemii

16 lutego 2015, 13:18

Znany zoolog z Laboratorium Parazytologii im. Harolda W. Mantera na Univeristy of Nebraska-Lincoln mówi, że jednym ze skutków globalnego ocieplenia będzie pojawianie się chorób zakaźnych w nowych miejscach i u nowych nosicieli. Na łamach Philosophical Transactions of the Royal Society B Daniel Brooks ostrzega, że w przyszłości powinniśmy spodziewać się większej liczby lokalnych epidemii. Wraz ze zmieniającym się klimatem ludzie, zwierzęta i rośliny będą wystawieni na kontakt z patogenami, z którymi wcześniej się nie zetknęli


Rozwiązano popcornową zagadkę

11 lutego 2015, 12:35

Emmanuel Virot z École Polytechnique i Alexandre Ponomarenko z Uniwersytetu w Grenoble przeprowadzili eksperymenty i już wiedzą, jaka temperatura jest najlepsza do pękania ziaren kukurydzy, co dzieje się, gdy popcorn strzela i skąd bierze się charakterystyczny dźwięk.


Stała się otyła po przeszczepie mikroflory kałowej

5 lutego 2015, 10:56

Kobieta wyleczona z nawracającego zakażenia Clostridium difficile za pomocą przeszczepu fekalnego od dawczyni z nadwagą zaczęła później szybko przybierać na wadze i stała się otyła.


Alkohol spożywamy od milionów lat

5 lutego 2015, 09:23

Nowe badania dowodzą, że już przed 10 milionami lat wspólny przodek szympansa, goryla i człowieka mógł trawić alkohol. To oznacza, że alkohol był częścią diety na miliony lat wcześniej, zanim ludzie nauczyli się go wytwarzać. Niewykluczone, że pozwolił na pojawienie się i przetrwanie naszego gatunku.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy